Инструкция за експлоатация

Правилната експлоатация гарантира дълговечен  живот на Вашия часовник 

При носене на механичен часовник не се препоръчва да се занимавате с екстремни спортове, както и работа с пробивни и вибриращи инструменти и т.н.т.

Не се препоръчва носенето на часовника в сауни и бани или под горещ душ. Рязката промяна на температурата и голямата топлина и влага могат да повредят корпуса и уплътненията.

Часовникът в случай, че има досег до солена или минерална вода трябва да се промие с  неутрален сапунен разтвор и сладка вода за да се избегне корозията на корпуса и бързото стареене на уплътненията след което да се подсуши с мека кърпа. В противен случай може да се наруши цялостта на уплътненията и да проникне вода в корпуса на часовника.

По време на контакта с вода, коронката на часовника трябва да бъде в завито положение.

Механичните часовници както и всякакви механизми с движещи се части, се нуждаят от регулярни проверки, почистване, смазване и регулировка на точността, при продължителна експлоатация часовника може да загуби и херметичността си заради стареенето на уплътненията  за това се препоръчва и проверка на херметичността и евентуална смяна на уплътненията. Препоръчва се това да става веднъж на три – четири години.

Навиването на часовника е желателно да се извършва само когато е снет от ръката за да се постигне равномерен натиск върху коронката, която е един от най крехките детайли в часовника. При навиване на часовника най напред се развива капачето на коронката докато се освободи напълно от резбата. Развиването става в посока обратна на часовата стрелка – резбата е нормална дясна. След  това  часовника се навива като обикновен часовник.Часовниците с ръчно навиване е препоръчително да се навиват в едно и също време до пълно навиване до упор.

Часовниците с автоматично навиване, ако ги носите всеки ден не по малко от 12 часа, трябва да се навиват ръчно веднъж на седем дни (30 – 40 оборота на коронката по часовата стрелка). Пренавиване на часовника не може да се получи защото има съединител който предпазва  от скъсване на пружината и  дали е навит часовника се съди по броя обороти на които е била завъртяна коронката.  

Сверяване на часовника – при развито капаче, капачето се издърпва навън и с движение на коронката  само в посока на движение на часовниковата стрелка се сверява часовника. Внимава се часовника да е сверен така, че датата да се сменя в полунощ а не в 12 на обяд.  Препоръчително е сверяването на часовника да не се извършва между 22 и 02 часа когато се сменя датата часовника за да не се повреди календарния механизъм. За бърза смяна на датата – въртят се стрелките докато дата се смени и малката стрелка подмине цифрата 12, след това се завъртат обратно стрелките докато малката стрелка подмине цифрата 8, след това се завъртат стрелките в посоката на движение на часовника докато малката стрелка подмине цифрата 12 – при това положение дата се променя. Операцията се повтаря докато се актуализира датата. За завършване на процедурата по сверяване и навиване, капачето се завива без да се натиска коронката навътре а не като при обикновените часовници с натискане на коронката като се внимава резбата да не се навива накриво.

Пукнато или счупено стъкло трябва веднага де се смени за да не попаднат прах и влага в механизма които могат безвъзваратно да го повредят.

Препоръчва се по време на сън часовника да се сваля от ръката, понеже тогава  се правят неконтрулируеми движения които могат да повредят часовника.

Не се препоръчва оставянето на часовника около акустични колони или други силни източници на магнитни полета.

Капачето на коронката винаги трябва да е завито доколкото е възможно с натиска на пръстите на ръката. Ако капачето не е завито уплътнението на коронката не е притиснато и от там може да попадне в механизма вода и прах.

 Веднъж на три-четири години механизма на часовника се почиства и смазва, проверява се херметичността му и се сверява точноста на виброграф. Препоръчва се това да се извършва от часовникар с опит.


Благодарим Ви, че избрахте онлайн магазин за часовници  www.darika-ltd.com